Kjuflety - Bulharsko

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g vepřového masa
3 syrové brambory
1 vejce
1 žemle
trochu mléka na namočení žemle
sůl
pepř
svazek zelené petrželky
asi 250 g rajčat
1 cibule
trochu oleje pod cibuli

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso umeleme nebo necháme umlít u řezníka, namočíme housku v mléce a nastrouháme brambory (na hrubém struhadle). Umleté maso, nastrouhané brambory a trochu vymačkanou nasáklou housku dáme do mísy, přidáme vajíčko, dobře osolíme, opepříme a propracujeme. Nakrájíme cibuli, zpěníme jí na oleji, nejlépe přímo v pekáčku. Z masové fáše tvoříme šištičky, obalujeme je v usekané zelené petrželi. Pokud se masová hmota lepí na ruce, namáčíme si je ve vodě. V původním receptu se doporučuje namáčet ruce v bílém víně, ale voda stačí (a víno je snad lepší vypít?).

  2. Šištičky urovnáme do pekáčku na zpěněnou cibuli, poklademe kolečky rajčat, pečeme při 180º C. Dobu pečení neudávám, nestopuji si to, ale to každá hospodyňka už pozná, když je hotovo. Odhadem asi půl hodiny.

  3. Během pečení kontrolujeme a je-li to zapotřebí, trochu podlijeme, zpočátku se to peče ve vlastní šťávě. Bulhaři kjufletu dělají nejen z vepřového, ale hlavně ze skopového masa, ale nám asi bude bližší to vepřové. Podáváme s bramborem nebo i s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!