Kašička neboli limonáda z květů černého bezu

Recepty, Nápoje

Suroviny

3 l vody
200-250 g cukru krupice nebo krystalu (dle chuti´)
asi 2,5-3 citrony
10 větších květů černého bezu
láhve - dobře vypláchnuté, doporučuji skleněné - chuť je pak lepší, ale mohou být i plastové

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s cukrem svaříme (lepší dát méně cukru, vždy jde dochutit, popřípadě ochutnejte sladkost vody) do bodu varu, poté stáhneme z plotny, promícháme.

  2. Mezitím nakrájíme 1-1,5 citronu na plátky, vyndáme z nich všechny pecky. Zbylé citróny vymačkáme bokem.

  3. Po stáhnutí z plotny vložíme květy kašičky (černého bezu) do hrnce, přidáme vypeckované plátky citronu, promícháme a necháme 10 minut odstát.

  4. Po deseti minutách plátky citrónu vyndáme, necháme zchladnout a vymačkáme do limonády + přidáme šťávu z citrónů, promícháme. Nyní ochutnáme a dochutíme podle chuti (cukr, citron). Necháme vychladnout (květy můžete ponechat), poté přelijeme do láhví přes sítko a dáme do ledničky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!