Karáskové kočky z chlazeného těsta

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

200 ml mléka
1 vejce
3 lžíce rumu
100 ml slunečnicového oleje
špetka soli
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
mák na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Těsto necháme vyrobit v domácí pekárně. Do nádoby pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program na těsto. Když pekárna těsto vymíchá, program přerušíme a nevykynuté těsto z pekárny přendáme do mikrotenového sáčku. Sáček uzavřeme a těsto vložíme do lednice, kde ho necháme do druhého dne.

  2. Druhý den těsto vyndáme a necháme ho v míse asi 40 minut při pokojové teplotě. Pak z něj odložíme menší část. Větší část rozdělíme na stejné dílky a z každého vytvoříme váleček - tělíčko kočky. Menší část také rozdělíme na dílky a z každého dílku utvoříme kuličku, to budou hlavičky. Válečky zamotáme do šneka a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku na dvou místech zmáčkneme, utvoříme tak ouška. Hlavičky přiložíme k tělíčkům. Kočičky potřeme rozšlehaným vejcem a tělíčka posypeme mákem. Můžeme udělat očka, třeba z černého sezamu a čumáčky z cukrových kytiček.

  3. Kočky necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout a pak je dozlatova pečeme při 180°C 15-20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!