Karamelové oplatky - griliášky

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g cukru krupice
1 lžička vody
2 žloutky
60 g másla
1 vanilkový cukr
50 g hrubě sekaných lískových ořechů
2 dortové oplatky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si opražíme sekané ořechy a dáme je stranou.

  2. Do kastrůlku se silnějším dnem nasypeme 100 g cukru, přidáme lžičku vody a svaříme na karamel.

  3. Mezitím, než se karamel upraží, dáme do jiné nádobky 50 g cukru, vanilkový cukr a máslo a necháme rozpustit, pak rychle přimícháme žloutky.

  4. Vše mícháme až k bodu varu. Pak do této směsi nalejeme karamel a znovu necháme přejít varem.

  5. Pak odstavíme z ohně a vmícháme upražené ořechy. Výsledná hmota není příliš tekutá, je hustá a jde ztuha roztírat.

  6. Rozetřeme jí mezi dvě dortové oplatky (o velikosti velkého sešitu) a zatížíme, aby se dobře spojily s hmotou.

  7. Druhý den krájíme na malé kousky asi tak 2x3 cm.

  8. Vnitřní hmota je vláčná, konzistencí podobná Košickému medu (ten se ale dělá z bílků), větší problém je nakrájet tak malé kousky, aby se nedrobila vrchní oplatka. Pokud jitam nedáte, nic se nestane (viz poslední obr.).

  9. Použité nádobí dejte do studené vody, i ten nejtvrdší karamel se dobře odmočí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!