Karamelizované hlávkové zelí

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 zelí bílé nebo červené (menší hlávka)
5 lžic třtinového cukru(použijeme-li krupicový nebo krystal postačí 4 lžíce)
1 větší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
1 lžíce oleje
1 lžička celého kmínu
200 g špeku nakrájeného na drobné kostičky
250 ml bílého suchého vína(použila jsem Veltlínské zelené)
sůl
mletý pepř
citronová šťáva z 1 citronu na dochucení
na jemných slzičkách nastrouhaná malá brambora na případné zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme, odstraníme případné povadlé vrchní listy a hlávku rozřízneme na čtvrtiny. Vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na 3minuty vložíme ho hrnce s vařící osolenou vodou. Poté scedíme a necháme okapat.

  2. Do kastrůlku na rozehřátý olej dáme kmín a nakrájený špek. Po malé chvilce, když špek začne slabě růžovět přidáme cibuli, promícháme, necháme zesklovatět a odstavíme bokem.

  3. Do rozehřátého hrnce nasypeme cukr a na slabém plameni za stálého míchání necháme cukr karamelizovat do slabě nahnědlé barvy.

  4. Opatrně vmícháme víno, přidáme nakrájené zelí a cibuli se špekem. Lehce osolíme, opepříme, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka.

  5. Na závěr podle chuti okyselíme a přisolíme. Pokud chceme mít zelí o něco hustější, po cca 15minutách dušení přidáme nastrouhanou bramboru a za občasného promíchání dusíme ještě 10minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!