Jelení kýta na smetaně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g jelení kýty
100 g slaniny
1 bobkový list
3 kuličky jalovce
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
200 ml olej
1 mrkev
1 petržel
1 celer (malý)
1 cibule
1 citron
koření na divočinu
150 ml červeného vína
2 dl smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce brusinkové marmelády
vývar
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí a zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme.

  2. Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar.

  3. Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu krátce orestujeme a dáme k masu. Maso poklademe plátky másla, podlijeme vínem a pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě. Maso neustále podléváme výpekem a vývarem (pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu).

  4. Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké.

  5. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády krátce povaříme.

  6. Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr.

  7. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!