Jaternice – Rozpis na 10kg

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

3 kg masitých částí:
bůček
lalok
1,8 kg sleziny (nebo plic)
2,3 kg rohlíků (nebo jiného bílého pečiva)
500 g jater
130 g soli
1 lžíce mletého pepře
1 lžíce mletého nového koření
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky mletého zázvoru
5 stroužků česneku
asi 2 l masového vývaru
20-22 metrů tenkého střeva

Postup přípravy receptu

  1. Masité části a vnitřnosti (kromě jater) nakrájíme na stejné kousky a každé zvlášť předvaříme do měkka.

  2. Uvařené vnitřnosti umeleme, masité části posekáme nožem nebo kolíbkou.

  3. Rozetřený česnek umeleme se syrovými játry.

  4. Nakrájené bílé pečivo krátce namočíme do vody, vymačkáme, smícháme s játry a česnekem, přidáme vnitřnosti a rozsekané maso.

  5. Nakonec přidáme tolik vývaru, aby vznikla přiměřeně hustá kašovitá hmota.

  6. Připravený prejt plníme do střívek, zašpejlujeme a jaternice vkládáme do vařicí vody.

  7. Potom udržujeme po dobu asi 15 minut teplotu vody mezi 85-90°C.

  8. Uvařené jatrnice vyplují navrch (pískají), sbíráme je sítem a oplachujeme nebo dáváme do studené vody.

  9. Potom je rozložíme v jedné vrstvě na čistou podložku v chladné místnosti tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Asi po 15 minutách je obrátíme. Skladujeme při 0°C. Spotřebujeme do 3 dnů.

  10. Zbylý prejt můžeme sterilizovat ve sklenicích pod víčky nebo zmrazit nebo ihned upéci. Během pečení nemícháme, jakmile se vytvoří kůrčička, prejt vyjmeme a necháme vychladnout. Bílé pečivo do jaternic se peče den před zabijačkou, aby bylo čerstvé a tuhé. Na pečení se používá výhradně hrubá mouka, kvasnice, trocha cukru na kvásek, sůl a voda.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!