Jahodový dort s cukrářskými piškoty

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
KRÉM:
250 g másla
150 g cukru
jahody (rozvařené s cukrem)
želatinový ztužovač
Jahodový přeliv:
jahody
cukr (rozvařit)
přidat želatinový ztužovač (jen trochu)
cukrářské piškoty
stuha (piškoty lépe drží)

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej.

  2. Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut.

  6. Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  7. Krém: vše vyšlehat, žel. ztužovač použít dle návodu.

  8. Jahodový přeliv: jahody s cukrem povařit, na závěr přidat trochu žel. ztužovače, ne moc, mělo by to být tekutější.

  9. Korpus rozkrojíme,naplníme krémem. Potřeme i boky a povrch korpusu krémem. Na boky přilepíme krémem cukrářské piškoty, které dole trochu seřízneme.

  10. Poté nalijeme na dort jahodový přeliv a necháme v lednici zatuhnout. Kolem piškot můžeme převázat stuhu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!