Jablečný závin III.

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g hladké mouky
1 dl vody
1 žloutek
špetku soli
1 lžíce octa
1 lžička změklého másla
tuk na pokropení těsta a na plech
mouka na plech
Náplň:
6 jablek
2 lžíce pískového cukru
0,5 lžičky skořice
strouhanka
60 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, v hrnku rozšleháme vodu, žloutek, ocet a sůl, vlijeme do mouky, přidáme máslo a zpracujeme těsto. Důkladně ho zpracujeme a vyboucháme o vál.

  2. Vytvarujeme do bochánku, přikryjeme nahřátým kastrůlkem necháme půl hodiny odpočinout.

  3. Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na plátky, připravíme strouhanku, cukr a skořici, máslo nakrájené na plátky i rozehřátý tuk.

  4. Připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále a pak ho rukama vytahujeme, až je tenké jako papír. Pokapeme ho tukem, posypeme strouhankou, obložíme jablky, posypeme cukrem a skořicí, přidáme ještě strouhanku a plátky másla. Závin stočíme a dáme na pomaštěný plech. Z uvedené dávky jsou záviny dva.

  5. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova, zbytkem másla povrch potřeme a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!