Jablečný šťavnatý koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1/2 balíčku Hery nebo másla
- 1 vejce
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- Drobenka:
- polohrubá mouka
- cukr
- máslo
- Jablečná výplň:
- 500 g jablek (na malé kostičky)
- 1/2 balíčku skořicového cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup Jablečný šťavnatý koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky (čím větší kousky, tím bude koláč šťavnatější), kostičky promícháme s krupicovým, vanilkovým a skořicovým cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme uležet.
Mezitím si připravíme těsto. Změklou Heru utřeme s cukrem a vejcem, přidáme sůl, mouku a vytvoříme těsto. Těstem vyložíme vymazanou a vysypanou menší formu a vytvoříme vyšší okraj.
Jablka rozprostřeme na těsto a zasypeme drobenkou.
Koláč pečeme na 190 stupňů asi 30-35 minut. Podáváme teplý i studený, nejlepší je ale ještě teplý.