Jablečný šťavnatý koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
1/2 balíčku Hery nebo másla
1 vejce
40 g moučkového cukru
1/2 lžičky soli
Drobenka:
polohrubá mouka
cukr
máslo
Jablečná výplň:
500 g jablek (na malé kostičky)
1/2 balíčku skořicového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky (čím větší kousky, tím bude koláč šťavnatější), kostičky promícháme s krupicovým, vanilkovým a skořicovým cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme uležet.

  2. Mezitím si připravíme těsto. Změklou Heru utřeme s cukrem a vejcem, přidáme sůl, mouku a vytvoříme těsto. Těstem vyložíme vymazanou a vysypanou menší formu a vytvoříme vyšší okraj.

  3. Jablka rozprostřeme na těsto a zasypeme drobenkou.

  4. Koláč pečeme na 190 stupňů asi 30-35 minut. Podáváme teplý i studený, nejlepší je ale ještě teplý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!