Jablečný koláč z oříškového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
100 g mletých lískových oříšků
100 g moučkového cukru
1 vejce
200 g másla nebo jiného tuku
3-5 jablek (podle velikosti)
1 skořicový cukr
kousek 100% tuku na vymazání formy (např. Omega) nebo máslo
forma na koláč o průměru 25 cm

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky jemně nastrouháme, umeleme nebo nasekáme elektrickým sekáčkem potravin.

  2. Smícháme prosátou mouku, oříšky a cukr. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zpracujeme těsto.

  3. To dáme do folie nebo mikrotenového sáčku zhruba na 1 hodinu do chladničky. Pak si těsto rozdělíme na 2 díly. První, malinko větší polovinu rozválíme na placku a vložíme do vymazané formy.

  4. Z těsta uděláme i okraje - těsto vytáhneme i na boky formy. Těsto pokryjeme nahrubo nastrouhanými jablky, které jsme smíchali se skořicovým cukrem dle potřeby. Pokud jsou jablka kyselejší, tak ještě přisladíme cukrem.

  5. Z druhého dílu těsta si vyválíme opět placku, přiložíme např. pokličku o stejném průměru jakou máme koláčovou formu, vykrojíme kolečko a opatrně položíme na jablka.

  6. Kraje přitiskneme a ze zbytku těsta vykrojíme formičkami různé ozdůbky a dáme na povrch koláče. Zespodu je mírně navlhčíme vodou a jakoby přilepíme na povrch. Koláč na několika místech propíchneme např. špejlí, aby se pak při pečení nezvedal a mohla unikat pára.

  7. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba a orientačně 40 minut. Já mám troubu plynovou.

  8. Při vyvalování jen velmi malinko podsypaváme moukou, jinak se dá těsto vyválet mezi 2 mikroténovými fóliemi. Po odležení koláč krásně zvláční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!