Jablečný koláč s marcipánem a mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

120 g hladké mouky
1 lžička cukru
špetka soli
100 g dobře vychlazeného másla
1 žloutek
1 lžíce hodně ledové vody
4 jablka
100 g marcipánu
3 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce meruňkového džemu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme ztuhlé máslo nakrájené na kostičky a rukama rychle zpracujeme drobenku. Pak přidáme žloutek a lžíci vody a rychle uhněteme těsto. Pracujeme krátce, není nutné dlouhé hnětení, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Těsto pak zabalíme do fólie a uložíme asi na 30-40 minut do lednice.

  2. Zatím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, opékáme jen lehce dorůžova. Jablka oloupeme, přepůlíme, vyndáme jaderník a jablka nakrájíme na tenké plátky. Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme jím obdélníkovou formu až ke krajům. Marcipán prohněteme, aby změkl a také ho vyválíme na velikost formy. Plát marcipánu vložíme na dno formy na těsto. Marcipán posypeme 2 lžícemi opražených mandlových lupínků. Na to naklademe ozdobně plátky jablek. Nakonec jablka posypeme hnědým cukrem.

  3. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Meruňkový džem zahřejeme a horký upečený koláč s ním hned potřeme. Nakonec koláč posypeme zbylou lžící mandlových lupínků. Před podáváním ho necháme vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!