Jablečný koláč (Apple pie)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
30 g cukr krystal
226 g másla (hodně studeného, na kostičky)
60-120 ml vody (studené)
Náplň:
Kolem 500-600 g jablek (kyselejších, tvrdých)
50 g cukru krystal
50 g třtinového cukru
1 balíček skořicového cukru
2 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme máslo nakrájené na hodně malé kostičky, dostatečně tvrdé a studené. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky. Pomalu přilíváme vodu podle potřeby a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, vyklopíme a zformujeme rukou těsto.

  2. Rozdělíme ho na dva kusy, uděláme placku, zabalíme do folie a dáme chladit minimálně na hodinu.

  3. Mezitím si nakrájíme jablka na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořicí. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístímě misku, co bude zachycovat šťávu a necháme je stát.

  4. Poté, co těsto zchladne (cca hodina), rozválíme do formy.

  5. Pokud jablka pustila aspoň 100 ml šťávy, zahřejeme ji společně s máslem a vaříme cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měla by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu mícháme.

  6. Až je sirup hotový, vmícháme ho zpět do jablek a přidáme kukuřičný škrob. Potom celou směs navršíme do formy s těstem a překryjeme druhou částí vyváleného těsta. Okraje zatlačíme pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkneme prsty.

  7. Uprostřed nařízneme hvězdičku – otvory, kterými bude unikat pára. Předehřejeme troubu na 220 stupňů a koláč dáme chladit do lednice, než je zahřátá.

  8. Pečeme cca 45 minut do zhnědnutí, po 30 minutách překryjeme alobalem vnější části. Necháme vychladnout alespoň 3 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!