Indické bezlepkové placky profesionálně;45% hydratace

Recepty, Přílohy

Suroviny

200 g bezlepková mouka
90 ml vařící voda
2 g sůl
máslo na pomazání nebo jiný tuk
(poměr surovin: mouka 100% vařicí voda 45% sůl 1%)

Postup přípravy receptu

  1. Zrna rozemeleme v mixéru nebo tradičně na kameni. Přesejeme a co nám zbude v sítu opět rozemeleme a takto postupujeme stále dokola, dokud nám v sítu nic nezbude.

  2. Mouku pomocí lžíce smícháme se solí a vařící vodou. Odvážíme na váze 60 g až 70 g kousky těsta a uděláme z nich kuličky. Kuličky dáme na vymaštěný talíř a přikryjeme utěrkou. Necháme 30 minut odležet.

  3. Ubrouskem vymastíme pánev a necháme jí rozehřát na mírném až středním výkonu. Vezmeme si dva igelitové sáčky určené na jídlo a namočíme je. Vytvoříme věž: igelit, kulička, igelit.

  4. Kuličku zploštíme rukama, talířem nebo válečkem. Poté z kuličky odlepíme vrchní sáček a položíme si jí na dlaň. Stáhneme z ní opatrně i druhý sáček. Placku položíme na pánev, hodně pokropíme vodou a přiklopíme. Zhruba po 2 minutách placku otočíme, opět pokropíme a přiklopíme.

  5. Pečeme zhruba další 2 minuty a placku poté dopečeme buďto: zopakujte pečení z obou stran a přitlačujte placku podběračkou nebo ji vhoďte do ohně plynového vařiče a jakmile se nafoukne, vyndejte ji kleštěmi a nebo ji dopečte pomocí flambovače. Dejte placku na talíř a potřete jí máslem či jiným tukem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!