Hruškovo-jahodovo-maková pochoutka

Recepty, Moučníky

Suroviny

Křehké těsto:
200 g hladké mouky
1 KL nastrouhané citronové kůry
50 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
100 g vychlazeného másla nakrájeného na kousky
mouka na posypání desky
Hera na vymazání dortové formy
Náplň:
200 g mletého máku ochuceného cukrem
3 žloutky
3 bílky ušlehané do tuha
4 hrušky
2 cl rumu
2 lžíce jahodových povidel
moučkový cukr na posypání hotové pochoutky (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s citronovou kůrou, cukrem, vejcem, máslem a se špetkou soli, dokud nevznikne těsto, jež zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.

  2. Potom těsto rozválíme na pomoučněném vále a vložíme do tukem vymazané dortové formy a vymačkáme do boků. Předpečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

  3. Žloutky smícháme s makovo-cukrovou hmotou a do nádivky přidáme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Když těsto vychladlo, natřeme ho rovnoměrně makovou náplní. Na náplň dáme půlky oloupaných hrušek, zbavených jader, uložené vypouklou stranou nahoru. Koláč pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

  4. Zatímco se koláč peče, v malém hrnci rozpustíme jahodová povidla s rumem a potřeme jím ještě horké hrušky. Necháme zcela vychladnout a naporcujeme. Kdo chce, může ještě posypat moučkovým cukrem. Já jsem cukrem nesypala, neboť tato pochoutka je sladká dost.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!