Hříbkovo-žampionová omáčka s domácím knedlíkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na omáčku:
- Vepřová plec (množství podle strávníků)
- 150 g nakrájených čerstvých hříbků (můžou být i jiné houby)
- sterilované žampiony
- 1 cibule
- 250 ml 12% smetany
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- čerstvý libeček
- masox
- Na knedlíky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 rohlík
- 20 g kvasnic
- 150 ml vlažného mléka
Postup Hříbkovo-žampionová omáčka s domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Omáčka: Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem, přidáme hříbky, na kostky na krájené vepřové maso, sůl, pepř, kmín, nasekaný libeček a osmahneme.
Podlijeme vodou, přidáme žampiony a dusíme, dokud maso nezměkne.
Když je maso měkké, přidáme vodu, masox necháme povařit, do smetany rozmícháme polohrubou mouku, nalijeme do omáčky a ještě chvíli povaříme.
Knedlíky: Z trochy vlažného mléka, 2 lžiček cukru a droždí si uděláme kvásek.
Do mísy dáme mouku, nakrájený rohlík, vejce, mléko, přidáme kvásek, trochu soli a vypracujeme těsto, které necháme kynout cca 45 min. (podle teploty)
Po vykynutí uděláme 2 knedlíky, které vaříme ve vroucí vodě cca 25 min.