Houby ve slaném nálevu podle Marty

Recepty, Houby

Suroviny

houby - nejlepší je směs tvrdých hub
sůl (do vody na vaření hub - cca 1 PL na 1 litr vody)
(sůl přímo do skleniček (cca na špičku lžičky))
voda

Postup přípravy receptu

  1. Pro tuto úpravu použijeme pouze houby tvrdé, měkčí raději spotřebujeme nebo dáme sušit. Houby očistíme, maličké necháme vcelku, větší nakrájíme na kousky. Vhodíme je do osolené vroucí vody a 10 minut povaříme.

  2. Vyndáme na cedník a propláchneme studenou vodou (aby se odstranil vzniklý šlem).

  3. Naplníme do skleniček, zalijeme studenou vodou, přidáme trochu soli (tak na špičku lžičky - jde o to, aby houby byly slané jenom tolik, aby se po otevření daly bez proplachování konzumovat), uzavřeme víčkem a dáme sterilovat.

  4. Dávám do studené vody a pak mírným varem vařím asi 20 minut.

  5. Skleničky v hrnci ponecháme až do vychladnutí.

  6. Soli používáme jen tolik, aby voda byla slaná jako na polévku.

  7. Takto naložené houby můžeme použít jako čerstvé na všechny způsoby úpravy, např. na polévku, smaženici, do rizota, do fleků, na karbanátky, do omáčky, na guláš, pod maso atd. Zavářet můžeme houby jednodruhové i ve směsi.

  8. Pokud chci houby mít už připravené na omáčku, tak je vařím již s kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček) a toto koření rozdělím i do skleniček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!