Houbový koláč z kynutého těsta

Recepty, Houby

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g rozpuštěného tuku
1 kostka droždí
sůl
1 vejce
mléko dle potřeby
Náplň:
1 kg čerstvých lesních hub
4 velké cibule
3-4 stroužky česneku
150 g bílého jogurtu
1 lžíce sekané petrželky
sůl
pepř
2 vejce
olej
1/2 dl mléka
2 tenčí plátky másla

Postup přípravy receptu

  1. Droždie rozmiešame v troche mlieka a s múkou, tukom, soľou, vajíčkom a zvyšným mliekom vypracujeme hladké cesto. Cesto má byť pevnejšie, musí tvoriť guľu. Necháme vykysnúť.

  2. Na oleji opražíme dobleda nadrobno narezané cibule, pridáme narezané huby, osolíme, okoreníme a dusíme 20minút (tekutinu úplne vydusíme). Necháme prechladnúť. Potom pridáme prelisovaný cesnak, vajíčka, petržlenovú vňať a dobre premiešame.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Vyvaľkáme na obdĺžniky. Jedno cesto uložíme na vymastený plech, rozotrieme naň náplň (nie až úplne do kraja) a zakryjeme druhým vyvaľkaným cestom a kraje jemne pritlačíme. Dáme do rúry piecť.

  4. Keď cesto začne byť svetlohnedé, potrieme ho mliekom a dopečieme.

  5. Horúci koláč potrieme maslom (plátky masla dáme na koláč a rozotrieme, maslo sa na horúcom koláči hneď roztopí) a necháme prechladnúť. Podávame so zeleninovým šalátom alebo len s čajom.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!