Hlemýždi (šneci) po burgundsku

Recepty, Předkrmy

Suroviny

Na 1 porci
6 ks šneků (maso a ulity zvlášť)
kořenová zelenina
cibule
divoké koření
sůl
Bylinkové máslo:
máslo
petrželka
česnek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso uvaříme se zeleninou a kořením doměkka (trvá to asi 3 hodiny);maso necháme vychladnout ve vývaru.

  2. Máslo vymícháme s česnekem utřeným se solí, přidáme posekanou petrželku a opepříme.

  3. Do ulity dáme kousek bylinkového másla, vložíme maso a domeček doplníme máslem.

  4. Zapečeme asi 10 minut v troubě rozpálené na 200 °C

  5. Podáváme horké s krajíčky bílého pečiva a bílým vínem.

  6. Poznámka: Jde víceméně o sváteční (postní) jídlo. Šneky zapékáme na táccích (keramika, kov) pro tento účel vyrobených, nebo na pánvi ve vrstvě soli. Zakládáme se šnečím příborem. Rozpuštěné máslo z domečku vylijeme na sousto pečiva, z ulity vidličkou vyndáme maso, dáme je na pečivo a jíme. Pokud nemáme šnečí příbor, vystačíme si i s papírovým ubrouskem na uchopení vřelého domečku a maso vylovíme párátkem (je to jednodušší a pohodlnější než jíst příborem). Ovšem, chcete-li si u stolu užít trochu legrace, pořiďte si ten příbor – plži ožijí, a jak říká J.R. v Pretty Woman, jsou to svině klouzavý!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!