Dýňová polévka z dýně Hokaido
Recepty, PolévkySuroviny
- 800 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
- 2 polévkové lžíce másla (30 g)
- 1 menší cibule nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku utřeného
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 l vody
- 1/2 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1/2 čajová lžička sušené šalvěje
- 1/8 čajová lžička muškátového oříšku strouhaného
- 1/2 hrnku smetany (120 ml)
- 1 čajová lžička soli
Postup Dýňová polévka z dýně Hokaido
Postup přípravy receptu
-
Dýňové pyré Předehřejeme troubu na 180°C, Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, včetně semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká zjistíme vidličkou.
Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
Polévka: Ve větším kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu, aby se nespálil. Přidáme dýňové pyré, krátce orestujeme, zalijeme vodou a vložíme kostku bujónu. Přidáme tymián, šalvěj, muškátový oříšek a sůl. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut na mírném ohni. Vmícháme smetanu a stáhneme z ohně.
Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podáváme ozdobené lžičkou smetany a tymiánem.