Dýňová polévka z dýně Hokaido

Recepty, Polévky

Suroviny

800 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
2 polévkové lžíce másla (30 g)
1 menší cibule nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku utřeného
1 kostka zeleninového bujónu
1 l vody
1/2 čajová lžička sušeného tymiánu
1/2 čajová lžička sušené šalvěje
1/8 čajová lžička muškátového oříšku strouhaného
1/2 hrnku smetany (120 ml)
1 čajová lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Dýňové pyré Předehřejeme troubu na 180°C, Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, včetně semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká zjistíme vidličkou.

  2. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

  3. Polévka: Ve větším kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu, aby se nespálil. Přidáme dýňové pyré, krátce orestujeme, zalijeme vodou a vložíme kostku bujónu. Přidáme tymián, šalvěj, muškátový oříšek a sůl. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut na mírném ohni. Vmícháme smetanu a stáhneme z ohně.

  4. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podáváme ozdobené lžičkou smetany a tymiánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!