Dršťková z hlívy ústřičné jednoduše

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g hlívy ústřičné
1 větší cibule
50 g špeku
2 PL másla
1 PL oleje
3 PL hladké mouky
1 KL kmín
1 vrchovatou PL sladké papriky (část může být pálivé)
pepř
1-2 kostky zeleninového bujónu (dle hustoty polévky)
majoránka
česnek (stroužek)

Postup přípravy receptu

  1. Hlívu pokrájíme (hlavy můžeme natrhat) na proužky, vložíme do pánve s trochou vody, pokmínujeme a dusíme s podléváním asi 30 minut.

  2. Mezitím vložíme do hrnce na tenké proužky nakrájený špek, máslo, olej a po rozpálení přidáme najemno pokrájenou cibuli.

  3. Když je cibulka dozlatova, přidáme mouku a usmažíme lehce nahnědlou jíšku, přidáme papriku, promíchneme a zalijeme asi litrem vřící vody (pozor hodně to vypění!).

  4. Poté přidáme dušenou hlívu, bujón, pepř a dolijeme vřící vodou do potřebné hustoty.

  5. Povaříme ještě asi 10 minut, nakonec přidáme utřený česnek se solí, majoránku a můžeme podávat (například s čerstvým rohlíkem).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!