Dršťková polévka s bramborami

Recepty, Polévky

Suroviny

750 g drštěk
1/2 kg hovězích kostí na polévku
80 g slaniny
2 cibule
3 brambory
5 stroužků česneku
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce mleté lahůdkové papriky
pálivá paprika podle chuti
celý pepř
mletý pepř
majoránka (čerstvá je lepší)
sůl
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky důkladně umyjeme ve studené vodě a dáme vařit. Vaříme asi 5 minut, scedíme, dršťky propláchneme studenou vodou a dáme opět vařit na 5 minut a opakujeme ještě jednou.

  2. Převařené dršťky zalijeme čistou studenou vodou, přidáme kosti, očištěnou zeleninu, 1 cibuli, celý pepř a sůl. Vaříme pomalu 2-2,5 hodiny do změknutí drštěk.

  3. Rozpustíme sádlo a opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Po opečení přidáme na drobno nakrájenou cibuli a smažíme do zlatova. Před koncem vmícháme 3 stroužky česneku, pokrájeného na plátky.

  4. Cibuli zasypeme paprikou, po krátké chvíli moukou a uděláme jíšku. Zalijeme ji scezeným prochladlým vývarem a prošleháme metličkou, aby nebyly případné hrudky.

  5. Do hotového základu přidáme brambory nakrájené na větší kousky, kmín a vaříme asi 20 - 25 minut. Uvařené brambory v polévce smícháme s dršťkami nakrájenými na proužky.

  6. Společně ještě provaříme, přidáme zbytek prolisovaného česneku, majoránku, dochutíme případně solí a pepřem. Podáváme s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!