Dort tučňáček

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Uvnitř:
šlehačka
ztužovač
broskve
banán
mandarinky
jahody
Krém:
500 ml mléka
4 lžíce cukru
2 pudinky
500 g másla
gelové potravinářské barvy
potahová hmota
silikonové formy

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Nejprve chvíli šleháme jen bílky a až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.

  2. Doprostřed dortové formy o průměru 24cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo - samo se rozprostře.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C a pečeme asi hodinu. A necháme vychladnout.

  4. Uvnitř: Ušleháme si šlehačku se ztužovačem, nanesem na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžem korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme. Jak krém, tak šlehačku si můžem ochutit ochucovací pastou, kterou mám objednanou přes internet.

  5. Tak 2-3 hodiny před zdobením si uvaříme puding. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. Necháme vychladnout. Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu.

  6. Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení. Vodu z nádoby vylijeme, puding dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.

  7. Krém jsem dala do druhého patra korpusu. Přiložila vrchní korpus a pomazala strany a vršek. Dala jsem do lednice ztuhnout.

  8. Nakreslila jsem si obrázek na papír a vystřihla. Přenesla na ztuhlý krém na korpusu. Obtáhla a dokreslila vnitřek. Krémem obarveným na černo jsem obtáhla obrysy tučňáka a začala vybarvovat.

  9. Aby to vypadalo, že je na moři, tak jsem použila cukrářskou špičku ve tvaru slzičky a dělala vlny kolem tučňáka a i strany dortu. Ze silikonové formy na mořské plody jsem vytvořila ozdobu na obvod dortu, aby se trochu oživil. Přidala jméno a věk.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!