Dort svatební schody

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
30 vajec
30 polévkových lžic cukr krystal (krupice)
30 polévkových lžic polohrubé mouky
10 polévkových lžic mletých ořechů
Krém:
1750 ml mléka(1,75 l)
6 vanilkových pudinků
2 vanilkové cukry
1750 g másla (7 ks)
cukr moučka
mandlové aróma
Marcipán:
300 g cukru moučka
150 g sušené mléko
50 g tuku 100% (Omega, Iva)
mandlové aróma
voda
marmeláda (nemusí být)
cukrářské zdobení na dort koupené v cukrárně
marcipán (růžičky)

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si upečeme 5 plátů piškotu, každý bude z 6 vajec. 6 vajec + 6 lžic cukru ušleháme do husté pěny, šlehat 10-15 minut. Lehce vmícháme 6 lžic mouky a 2 lžíce ořechů. Těsto stejnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme. Zkouška špejlí.

  2. Druhý den si uvaříme puding (mléko+vanilkové cukry+pudingové prášky) a necháme vychladit. Máslo vyšleháme a postupně přidáváme vychladlý puding. Podle chuti zašleháme moučkový cukr a aróma. Máslo i puding musí mít stejnou teplotu aby se krém nesrazil.

  3. Marcipán: Mléko a cukr prosejeme do mísy, přidáme vychladlý rozpuštěný tuk, pár kapek aróma, promísíme a po kapkách přidáváme vodu. Vypracujeme vláčné těsto podobné plastelíně. Dáme mezi 2 mikroténové sáčky a tence vyválíme do požadovaného tvaru.

  4. Skládání dortu: Spodní část: Z 1 plátu piškotu stáhneme papír, potřeme marmeládou, krémem a přiložíme 2 plát tak, aby byl papír nahoře a papír stáhneme. Povrch tence potřeme krémem.

  5. 2.patro: Další 2 pláty slepíme k sobě jako u spodní části. Podle toho, jak chceme mít široký schod, odřežeme kus slepeného piškotu. Takto připravený piškot přeneseme na spodní část. Povrch opět potřeme krémem.

  6. 3.patro: Poslední plát rozřežeme na polovinu, papíry stáhneme, potřeme marmeládou a krémem a přeneseme na 2. patro, povrch potřít lehce krémem.

  7. 4.patro: Na předešlý schod dáme slepený, odřezaný kousek z 2. patra.

  8. Dort zarovnáme a boční strany potřeme tenkou vrstvou krému. Přeneseme na pevnou podložku, rozměříme střed schodů a pomocí sáčku přeneseme rozválený pruh marcipánu. Dort dozdobíme zbylým krémem a ozdobami. Marcipánové růžičky děláme 2 dny předem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!