Dort srdce s krajkou

Recepty, Dorty

Suroviny

Olejový korpus: (kakaový od isindy)
6 vajec
180 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g hořkého kakaa
6 PL oleje
1/2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
pár kapek vanilkové esence
Na krém:
kostka kvalitního másla
1 banánový pudink
250 ml mléka
3 PL cukru krupice
2 větší dobře vyzrálé banány
Na proložení:
2 banánky v čokoládě
1 zralý banán
Na potažení a ozdobení cca 1/2 kg Smartflex Velvet
Stužka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.

  2. Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.

  3. Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.

  4. Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.

  5. Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.

  6. Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.

  7. Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.

  8. Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.

  9. Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.

  10. Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.

  11. Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.

  12. Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.

  13. Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.

  14. Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.

  15. Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.

  16. Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.

  17. Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.

  18. Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.

  19. Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!