Dort s krtečkem pro Natálku

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus kulatý:
10 vajec
460 g cukru krupice
24 lžic vlažné vody
24 lžic oleje
1,5 prášku do pečiva
470 g polohrubé mouky
30 g kakaa
2 lžičky mleté kávy
Korpus plát:
5 vajec
220 g cukru krupice
12 lžic vlažné vody
12 lžic oleje
1/2 prášku do pečiva
250 g polohrubé mouky
Krém:
500 g másla
360 g moučkového cukru
500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
80 g 100% tuku
trochu rumu
rybízová marmeláda
Marcipán:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, kávu, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazaného a vysypaného kastrolu o průměru asi 30 cm (na dno dáme pečící papír) a na 170°C pečeme asi 50 minut.

  2. Plát upečeme stejně akorát na plechu.

  3. Krém: z mléka, mouky, vanil.cukru uvaříme hustou kaši do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme do hladka kaši a dochutíme rumem.

  4. Vychladlý kulatý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Ze dvou plátů odkrojíme do půlkulata kousek a nalepíme krémem nahoru dortu na okraj. Z plátu vykrojíme přední část, slepíme marmeládou, krémem a přilepíme ke kulatému dortu. Celý povrch dortu potřeme krémem a dáme do lednice stuhnout.

  5. Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu.

  6. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3x až 4x.

  7. Marcipán si podle potřeby obarvíme, potáhneme přední část modrou a zbytek tmavě zelenou. Vymodelujeme zvířátka a dozdobíme celý dort.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!