Dort pro kamaráda s fondánem

Recepty, Dorty

Suroviny

na těsto klasické piškotové těsto
náplň:
1 vanička tvarohu
1 vanilkový cukr
cukr krystal
rumové aroma
30 dkg tuku
marmeláda na potření
Fondán:
1 kg moučkového cukru výhradně korunní
1 polévková lžíce želatina v prášku
1/2 dcl horké vody
2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku
podle potřeby přidáme vodu
mandlové aroma
Falešný marcipán:
150 g sušeného mléka
250 g moučkového cukru
30 g tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumového aroma
mandlové aroma
2-3 lžíce vody

Postup přípravy receptu

  1. Upečeme si piškot, po vychladnutí rozkrojíme, jednu půlku potřeme tvarohem smíchaným s ostatníma surovinami a naklademe rozkrojené jahody.

  2. Druhý korpus si pokapeme kompotovou šťávou a rovněž namažeme tvarohem, slepíme a vrchní část potřeme marmeládou.

  3. Fondán: dáme si celé kilo na vál, uděláme důlek, smícháme želatinu s horkou vodou, zamícháme a vlijeme do důlku.

  4. Potom si vezmeme lžíci a kulatou stranou vtíráme do cukru, takto zpracujeme asi 2/3 cukru, dokud nám nevznikne krásně bílá pasta

  5. Poté přidáme ostatní suroviny a pořádně propracujeme. Fondán má být tužší ale jde dobře vyválet. Měl by být jako plastelína.

  6. Necháme odpočinout asi hodinku v lednici.

  7. Pomoučíme vál moučkovým cukrem a vyválíme fondán. Pokud se drolí, stačí si jen namočit ruce vodou.

  8. Vyválený plát tlustý asi 3 milimetry si stočíme na váleček a přeneseme na dort, hezky uhladíme a konce, co přečnívají odstraníme kartou a rovnou jakoby zastrčíme dospodu.

  9. Na závěr ozdobíme marcipánem.

  10. Mrcipán: Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum. aroma a při zpracovávání přidáváme vodu, ale opatrně, musí být tuhý, i když vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!