Dort Malakov s čokoládovou polevou

Recepty, Dorty

Suroviny

2 balíčky dětských piškotů
rum na pokapání piškotů
Krém:
250 g másla
120 g cukru moučky
300 ml smetany - 12%
3 žloutky
100 ml rumu
100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
100 g rozpuštěné hořké čokolády s trochou vody
2 kelímky smetany ke šlehání - 33%
2 ztužovače šlehačky
Poleva:
150 g hořké čokolády - 70%
75 ml vaječného likéru

Postup přípravy receptu

  1. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, rum a šleháme ještě chvíli. Pak postupně přidáváme smetanu a mleté ořechy.

  2. Použijeme dortovou formu s odepínací boční stranou o průměru 24 cm. Na dno a strany formy položíme piškoty. Do mezer piškoty rozdrobíme. Piškoty pokapeme rumem, polijeme krémem, krém polijeme rozpuštěnou čokoládou s trochou vody, pak zase dáme piškoty, pokapeme rumem, polijeme krémem a čokoládou a tak dál vrstvíme. Nakonec položíme poslední vrstvu piškotů bez rumu.

  3. Dort dáme uležet přes noc do lednice, přikryjeme alobalem a zatížíme.

  4. Na druhý den ušleháme šlehačku se ztužovačem. Odepneme na formě boční sponu a dort šlehačkou potřeme včetně okrajů.

  5. Na polevu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Pak ji odstavíme z plotny a vmícháme vaječný likér. Čokoládovou polevu vymícháme do hladka a ihned s ní poléváme dort. Pracujeme rychle, aby nám poleva v nádobě neztuhla. Dort polijeme čokoládovou polevou a dáme opět na chvíli vychladnout do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!