Donut s polevou a posypem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
3 žloutky
1/4 kostky másla
4 lžíce cukru
trochu rumu
1 hrnek mléka
1 kostka dorždí
čokoládová poleva
posyp

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků. V míse utřeme žloutky s cukrem a máslem do pěny.

  2. Droždí rozdrobíme do malé mističky a přidáme asi 100 ml vlažného mléka a lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek.

  3. Ve větší míse připravíme mouku, špetku soli a přidáme vykynutý kvásek, zbytek mléka a žloutkovou pěnu a rum.

  4. Zamícháme, popřípadě přidáme trochu mouky a přikryjeme. Na teplém místě necháme kynout hodinku.

  5. Pak vyválíme plát silný asi 1cm (můžeme i trošku víc, budou vyšší). Najdeme nějaké kulaté vykrájovátko, aby jsme tím mohli vykrojit střed. Necháme donutky kynout na stole pod utěrkou. Středy nevyhazujeme, můžeme též použít a po usmažení obalit ve skořicovém cukru. Po vykynutí, donuty smažíme na oleji z obou stran.

  6. Po vychladnutí máčíme v čokoládě a sypeme jakýmkoliv posypem. Já použila rozdrcené sněhové pečivo. Na jiné i čokoládové hoblinky, růžné kuličky zdobící barevné atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!