Donut s polevou a posypem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 1/4 kostky másla
- 4 lžíce cukru
- trochu rumu
- 1 hrnek mléka
- 1 kostka dorždí
- čokoládová poleva
- posyp
Postup Donut s polevou a posypem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků. V míse utřeme žloutky s cukrem a máslem do pěny.
Droždí rozdrobíme do malé mističky a přidáme asi 100 ml vlažného mléka a lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek.
Ve větší míse připravíme mouku, špetku soli a přidáme vykynutý kvásek, zbytek mléka a žloutkovou pěnu a rum.
Zamícháme, popřípadě přidáme trochu mouky a přikryjeme. Na teplém místě necháme kynout hodinku.
Pak vyválíme plát silný asi 1cm (můžeme i trošku víc, budou vyšší). Najdeme nějaké kulaté vykrájovátko, aby jsme tím mohli vykrojit střed. Necháme donutky kynout na stole pod utěrkou. Středy nevyhazujeme, můžeme též použít a po usmažení obalit ve skořicovém cukru. Po vykynutí, donuty smažíme na oleji z obou stran.
Po vychladnutí máčíme v čokoládě a sypeme jakýmkoliv posypem. Já použila rozdrcené sněhové pečivo. Na jiné i čokoládové hoblinky, růžné kuličky zdobící barevné atd.