Dolmades, jak je dělám já

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

listy vinné révy - 18-20 ks
asi 300 g rýže
1 malá cibule
2 naťové cibulky
čerstvé bylinky: máta, kopr, oregano
sůl, pepř
olivový olej
1 citron
K podávání bílý řecký jogurt (vmíchala jsem do něj nasekaný kopr)

Postup přípravy receptu

  1. Listy révy spaříme vroucí vodou (ztmavnou) a necháme okapat. Rýži osolíme, zalijeme vodou a předvaříme asi 10 minut. Scedíme přebytečnou vodu, rýži ochutíme nakrájenou cibulkou a cibulí, pepřem a nasekanými bylinkami.

  2. Na dlaň položíme list révy žilnatinou nahoru a stopkou od sebe, odstraníme stopku, na kraj dáme trochu rýže. Překlopíme kraje přes náplň a směrem od sebe vytvoříme závitek. Já jsem se zavinováním zpočátku trošku zápasila, na Youtube určitě najdete nějaké hezké video, jak se listy zamotávají, já jsem neměla přístup k netu.

  3. Do hrnce nalijeme trochu oleje, závitky klademe těsně k sobě. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z 1 citronu, dolijeme vodou, aby byly závitky téměř zakryté, zatížíme talířem a dusíme na mírném plameni 20-30 minut. Podáváme v pokojové teplotě s jogurtovým dresinkem a případně pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!