Dhál z fazolek mungo s kokosovým mlékem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

80 g loupaných mungo fazolek
1 lžíce oleje
½ cibule
½ lžičky římského kmínu
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
2 hřebíčky
¼ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky garam masaly
1 lžička kurkumy
150 g lilku
50 ml kokosového mléka
chilli
sůl
čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Mungo fazolky zalijte vodou, osolte a vařte do poloměkka. Jak poznáte, že jsou akorát? Nevylámete si na nich zuby a zároveň jste si jisti, že takhle byste je jíst nechtěli. Stáhněte z plotny. Fazolky nechte ve vodě.

  2. Na pánev nalijte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna restujte dozlatova.

  3. Římský kmín, nové koření, pepř a hřebíček rozdrťte ve hmoždíři. Promíchejte se skořicí, mletým koriandrem a garam masalou. Teplotu plotny ztlumte na minimum. Přisypte koření k cibuli a promíchávejte asi minutu.

  4. Lilek nakrájejte na větší kostky a přidejte do pánve. Promíchejte s cibulí a kořením. Osolte, přidejte kurkumu. Mungo fazolky sceďte, propláchněte a přidejte do pánve. Podlijte zeleninovým vývarem nebo vodou a promíchejte. Přiklopené duste, dokud lilek a fazolky nezměknou. Během dušení občas promíchejte a zkontrolujte, jestli se dhál nepřipaluje a podlívejte ho vývarem nebo vodou.

  5. Když jsou lilek a fazolky měkké a voda vypařená, zalijte kokosovým mlékem, přilijte asi půl deci vývaru nebo vody, přidejte najemno pokrájenou chilli papričku – podle chuti, promíchejte a krátce povařte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!