Dalamánky celozrnné

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

375 ml vody
150 g hladké mouky
255 g žitné celozrnné mouky
220 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky cukru
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce octa
1/2 kostky čerstvých kvasnic

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nejdříve dáme vodu, olej, ocet, na to sypké ingredience a na konec rozdrobené kvasnice.

  2. Uhněteme těsto, přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut vykynout.

  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, ještě trochu propracujeme a pak odtrhujeme kousky těsta-podle toho jak velké dalamánky chceme a děláme podlouhlé bochánky.

  4. Na plech dáme pečící papír, dalamánky na něj poklademe, lehce třikrát nakrojíme a necháme ještě dalších 15-20 minut pod utěrkou na teplém místě kynout.

  5. Vykynuté dalamánky lehce mašlovačkou potřeme vlažnou vodou, posypeme hrubou solí, celým kmínem, dáme do vyhřáté trouby na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a pečeme cca 25-30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!