Čokoládovo-karamelový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
180 g hladké mouky
1 čajová lžička kypřícího prášku - i méně
1 vaječný žloutek
100 g másla
50 g cukru moučka
Náplň:
3-4 čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 smetana ke šlehání
cukr podle chuti a čokolády
1/2 plechovky karamelového Salka
sůl
vlašské/pekanové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na korpus smícháme v míse a zpracujeme na hladké těsto. To vyválíme a vložíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Prsty těsto dotvarujeme, aby se vytvořily tenké, ale vyšší okraje. Na takto připravené těsto položíme další plát pečícího papíru a na něj vysypeme nevařenou čočku nebo fazole, aby zatížily těsto při pečení a to se zbytečně nenafouklo. Nyní už můžeme dát korpus do trouby rozehřáté na 180°C. Pečeme asi 25 minut.

  2. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokolády. Karamelové Salko dáme do misky, přilijeme 2 lžíce smetany a přidáme sůl (nejprve raději méně, přidat můžeme vždycky), jde nám o tzv. slaný karamel. Společně šleháme, dokud se směs nespojí. Zbytek smetany zamícháme s čokoládou.

  3. Na vychladlý korpus navrstvíme čokoládovou náplň a dáme trochu vychladit, aby čokoláda ztuhla. Následně přeneseme na koláč karamelovou náplň a uhladíme stěrkou. Poklademe celými vlašskými ořechy (vyloupanými).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!