Čočkové khirčí

Recepty, Luštěniny

Suroviny

300 g rýže
200 g čočky
olej
1 cibule
1 stroužek česneku
5 hřebíčků
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mleté skořice
kousek zázvoru
1/2 lžičky kurkumy
špetka pepře
špetka chilli
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rýži a čočku smícháme, důkladně propereme a necháme stát hodinu ve studené vodě (můžeme nechat i přes noc, potom je příprava kratší). Poté slijeme a necháme okapat.

  2. Do hrnce nalijeme olej a smažíme na něm drobně nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté přidáme koření (hřebíček, kardamon, skořici, chilli) a zahříváme tak dlouho, až se koření rozvoní.

  3. Vsypeme okapanou rýži s čočkou. Přidáme kurkumu a sůl, promícháme a stále mícháme, až nám všechna rýže zesklovatí. Pak nalijeme vodu 2 cm nad povrch rýže a čočky, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme doměkka (asi 20-25 minut).

  4. Pokud se voda vsákne dřív, po částech doléváme. Výsledný pokrm by měl mít mírně kašovitou konzistenci. Na závěr vyndáme hřebíčky a podle vlastní chuti dochutíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!