Chleba kynutý kefírovou houbičkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na kvásek:
100 g žitné chlebové mouky
120 g vody
2 kusy kefírové houbičky (o průměru 1 cm)
Dále:
40-50 g vody
140-160 g pšeničné chlebové mouky
rovná lžička soli
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Rozmícháme řidší těstíčko z vody, mouky a vmícháme i kefírovou houbičku. Zakryjeme ho proti osýchání a necháme v teple místnosti kvasit. Připadalo mi, že kvásku pomohlo i lehké promíchání – přibližně po 12 hodinách. Po 20 hodinách už ho byla plná miska. Nejprve jsem do něj vmíchala další vodu, z lehce prořídlého vytáhla houbičky (a vyhodila je) a pak už zadělala klasicky těsto – mám radši těsta volnější. (Není problém dát vody malinko méně a mít těsto trochu tužší.)

  2. Po 2 hodinách těsto vykynulo, zformovala jsem malý bochníček a ten dala kynout do malého cedníku vystlaného moukou vysypanou utěrkou

  3. Po vykynutí jsme bochníček opatrně vykulili do nahřáté remosky a upekli. Chleba má lahodnou, jemnou chuť, míň výraznou než chleba z klasického žitného kvásku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!