Celozrnný quiche se špenátem a vejci

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto (hluboká koláčová forma o průměru 28 cm):
120 g hladké mouky
140 g celozrnné špaldové mouky
75 g másla
1 čajová lžička soli
60 ml vody
1 vejce
Náplň:
500 g listového špenátu (nebo mraženého)
3 vejce
500 g měkkého polotučného tvarohu
45 g nastrouhaného tvrdého sýru Gran Moravia nebo parmezánu
200 ml smetany
větvička tymiánu
na špičku nože muškátové oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř
Navíc:
5 vajec

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smíchejte v míse. Přidejte máslo, lžičku soli a propracujte prsty v drobenku.

  2. Přilijte vodu, přidejte vejce a vypracujte pružné těsto. Těsto rozválejte na plát. Vymazanou formu vyložte těstem, propíchněte několikrát dno vidličkou a vložte vychladit do lednice na 20 minut nebo do mrazáku na 5 minut.

  3. Těstem vyloženou formu vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a pečte naslepo 20 minut. Poté alobal s luštěninami odstraňte a pečte 5 minut.

  4. Než se korpus předpeče, připravte náplň. Špenát přelijte horkou vodou a nechte v sítu okapat. Vymačkejte přebytečnou tekutinu.

  5. V míse rozmíchejte 2 vejce s tvarohem. Otrhejte větvičku tymiánu, lístky přidejte k tvarohu. Přidejte muškátový oříšek, asi 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř a promíchejte metlou. Přidejte nastrouhaný sýr, smetanu a špenát a promíchejte.

  6. Do předpečeného korpusu nalijte směs a pečte 40 minut.

  7. Troubu přepněte na horní ohřev. Roztlučte jedno vejce po druhém a vždy odlijte asi polovinu bílku stranou. Žloutek s trochou bílku vyklepněte na povrch koláče. Takto to zopakujte s dalšími čtyřmi vejci. Žloutky můžete propíchnout. Vložte zpět do trouby a dopečte 5 – 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!