Celozrnné špaldové bagetky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

15 g droždí
50 ml mléka
120 ml vody
½ lžičky cukru
1 lžíce hladké mouky
270 g celozrnné špaldové mouky
15 g čirokové mouky (nebo jiné mouky)
½ lžičky soli
12 g mletého lněného semínky
1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Mléko spolu s vodou zahřejte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci hladké mouky. Zalijte vlažným mlékem s vodou a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

  2. V míse smíchejte oba druhy mouky, lněné semínko a sůl. Zalijte vzešlým kváskem, přidejte olej a důkladně prohněťte. Těsto vložte do mísy, potřete vodou a mísu překryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Během kynutí alespoň dvakrát propracujte a vždy povrch bochánku potřete lehce vodou.

  3. Troubu předehřejte na 170 – 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.

  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvořte bagetu o průměru asi 4 cm. Potřete vodou a nechte kynout 15 – 20 minut.

  5. Poté vložte do trouby a pečte 30 – 35 minut. 5 minut před koncem pečení potřete vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!