Cejn,,Marengo
Recepty, RybySuroviny
- 800 g cejna
- 300 g rajčat
- 150 g hub
- 0,1 l stolního oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 0,1 l červeného vína
- 20 g hladké mouky
- mletý pepř
- zelená petrželka nebo cibulová nať
- sůl
- citron
Postup Cejn,,Marengo
Postup přípravy receptu
-
Cejny vykucháme a očistíme. Rozdělíme na porce. Porce co 2 – 3 mm prořízneme – viz foto. Tímto proříznutím přerušíme drobné kostičky, které pak nevadí při konzumaci, zůstanou jen žebra a páteř. Navíc proříznutí umožní lepší prosolení v masitějších částech ryby. Porce cejna osolíme, necháme chvíli odležet.
Jemně nakrájíme česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno. Připravíme si rajčata, která spaříme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kousky. Porce cejna osušíme a obalíme v hladké mouce. Obalené porce opečeme z obou stran na oleji. Opečené porce vyjmeme, do zbylého základu přidáme drobně nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, pak k cibuli vložíme nakrájené houby a podusíme. Přidáme víno a ještě krátce podusíme. Před skončením dušení přidáme rajčata, jemně nakrájený česnek, dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě chvíli dusíme.
Porce cejna na talíři přelejeme omáčkou, ozdobíme kolečky v horké vodě omytého citronu, můžeme posypat petrželkou nebo cibulovou natí. Podáváme s vařenými brambory.