Cappuccinový dort s třešněmi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
125 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
200 g polohrubé mouky
50 g solamylu
1 prášek do pečiva
20 g kakaa
4 polévkové lžíce mléka
4 polévkové lžíce rumu (popř. mandlového likéru,2 PL do těsta a 2PL na pokapání korpusu)
Na náplň:
1 velká sklenice kompotovaných vypeckovaných třešní
3 polévkové lžíce solamylu
80 g cukru
1/2 kávové lžičky skořice
10 plátků želatiny
500g mascarpone (popř. tvarohu)
1 vanilkový cukr
200 g smetany na šlehání
5 polévkovoých lžic instantního cappuccina
kakao na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny. Předehřejeme troubu na 180°C. Smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva, kakao a prosejeme do mísy s máslovým krémem. Po částech přidáváme mléko a rum, až vznikne hladká hmota. Dortovou formu naplníme těstem a povrch uhladíme, dáme péct na 20 minut. Necháme zcela vychladnout a pokapeme zbylým rumem.

  2. Třešně necháme okapat a šťávu zachytíme. Rozšleháme solamyl, 2 lžíce cukru, skořici s 250 ml kompotové šťávy a krátce povaříme. Když nám začíná hmota tuhnout vmícháme třešně. Musí to být dost husté! Rozetřeme na dortový korpus a chladíme nejméně 3 hodiny.

  3. Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme mascarpone se zbylým cukrem. Smetanu ušleháme s cappuccinem a vmícháme do mascarponové směsi. Vymačkanou želatinu rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni a vmícháme ke krému. Potřeme jím dort a dáme opět chladit nejlépe přes noc. Posypeme kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!