Brokolicové knedlíky se sýrovou omáčkou a uzeným masem

Recepty, Ostatní

Suroviny

Na knedlíky:
1 brokolice
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
1 hrnek (1/4 l) burizonů
1 hrnek dětské krupičky
1 tvrdší rohlík nebo houska
hrubá mouka
sůl
pepř
Na omáčku:
2 uzená kuřecí stehna nebo kousek uzeného vepřového
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
mléko
1 tavený sýr bez příchuti
50 g strouhaného sýra (eidam, gouda...)
trochu strouhaného parmazánu na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí vody dáme vařit uzené maso.

  2. Brokolici uvaříme v páře nebo ve vodě na skus.

  3. Necháme ji vychladnout a mezitím si připravíme základ na knedlíky: krupičku dáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a celá vejce.

  4. Promícháme a necháme odstát, aby krupička nabobtnala.

  5. Brokolici si zatím nasekáme najemno a přidáme do mísy ke krupičce. Dále do mísy přidáme burizony, sůl a pepř, zamícháme a podle konzistence případně zahustíme hrubou moukou.

  6. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený rohlík.

  7. Opatrně promícháme a tvoříme knedlíky velikosti tenisového míčku. Vaříme je v osolené vodě cca 10 minut.

  8. Zatímco se vaří knedlíky, z vývaru vyjmeme měkké masíčko a zatím ho odložíme.

  9. V kastrůlku rozpustíme lžíci másla, zasypeme hl. moukou a uděláme světlou jíšku.

  10. Tu rozředíme uzeným vývarem přidáme tavený i strouhaný sýr a trochu mléka a necháme na mírném ohni provařit. Občas zamícháme, počkáme, až se sýry rozpustí(můžeme trochu lžící roztírat, aby to šlo rychleji nebo promixovat ponorným mixérem).

  11. Ochutíme solí dle potřeby, ale uzený vývar je obvykle dost slaný.

  12. Na talířích servírujeme rozpůlené knedlíky spolu s masem a omáčkou, lehce posypané strouhaným parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!