Bramborová pizza - pizza di patate

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
1,5 hrnku pšeničné hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky sušeného droždí
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku vlažné/teplé vody
Pizza:
3 střední nové brambory
čerstvý či sušený tymián
čerstvý či sušený rozmarýn
1 střední (červená) cibule
125 ml bílého rostlinného jogurtu (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Sojade)
1 lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
1 lžíce bílého misa prášku či 1/2 lžíce bílé pasty miso
1/2 lžíce citrónové šťávy
2 - 3 stroužky česneku
olivový olej
lahůdkové tofu (není nutné)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smíchejte s droždím, solí a olejem, vlijte vlažnou vodu a zadělejte těsto.

  2. Nechte na teplém místě kynout 1 až 2 hodiny.

  3. Brambory nakrájejte na tenké plátky (ideálně na V-kráječi s ochranným kloboučkem, který prodával Horst Fuchs), dejte do mísy, nasolte a zalijte studenou vodou.

  4. Jogurt smíchejte se sojanézou, misem, citrónovou šťávou a rozmačkaným česnekem.

  5. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.

  6. Když je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 220°C. Těsto válečkem vyválejte či rukama vymačkejte na pečícím papíře na placku velikosti plechu. Přenejte na plech a pomažte jogurtovou směsí.

  7. Brambory slijte, lehce opláchněte a poklaďte jimi pizzu (můžou se lehce překrývat).

  8. Zasypte bylinkami a cibulí, zakápněte olivovým olejem. Nakonec můžete navrch rozdrobit lahůdkové tofu.

  9. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut až půl hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!