Bramboračka grunt

Recepty, Polévky

Suroviny

hrstka středních krup
hrstka červené čočky
2 lžíce ovesných vloček
kousek slaniny
plátek másla
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
2 střední brambory
cca 600 g zeleniny
/mrkev, petržel, celer, hrášek aj. vámi oblíbená/
čerstvé, sušené nebo mražené houby
2 vajíčka
sůl, pepř
kmín, česnek
čerstvá nebo sušená majoránka
pažitka, petrželová nať, libeček

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme na drobně nakrájenou slaninu, kousek másla a jakmile se rozpustí, přidáme kmín, který spolu se vším restujeme, až to pěkně voní. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přisypeme mouku a opékáme do zezlátnutí cibulové jíšky. Tu pak zalijeme studenou vodou a rozvaříme ji, až je hladká, nesmí v ní být hrudky.

  2. Do tohoto základu vložíme na cedníku propláchnuté kroupy, čočku, ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a necháme 20 minut vařit. Po této době vložíme drobně pokrájenou zeleninu a brambory, osolíme, přilijeme horkou vodu z rychlovarné konvice a pokračujeme ve vaření. Jakmile je zelenina měkká, ale ne rozvařená, do polévky vlijeme 2 rozšlehaná vajíčka, chvilečku povaříme, přidáme zelené natě, čerstvou nebo promnutou sušenou majoránku a úplně nakonec česnek utřený se solí. Takto se plně rozvine jeho chuť a vůně, žádný lis na česnek to nenahradí. Polévku proto při přípravě solíme méně, abychom zbytek soli mohli pro tento účel použít. Pokud byste chtěli polévku posunout o stupeň výš, můžete zeleninu osmažit na másle a pak ji dát teprve vařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!