Božíhodový oběd z hájovny na Šlajfu

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Sváteční polévka
3 ks menší mrkev
1 ks petržel
1 ks menší celer
1 ks menší cibule
3 stroužky česnek
Kachní droby
kachní skelet
2 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
10 kuliček celý pepř
10 dkg máslo
Hladká mouka
Sůl
Petrželka
Knedlíčky:
2 ks vejce
1 dcl smetana
Strouhanka
1 špetka muškátový oříšek
2 špetky majoránka
Pepř
Sůl
Kachna:
2,5 kg kachna
1 ks menší červená cibule
1 ks menší jablko
15 dkg domácí uzený bok
1 dcl plnotučné mléko
kmín
sůl
Karamelizované červené zelí:
1,5 kg hlávkové červené zelí
1 ks menší červená cibule
15 dkg domácí uzený bok
2 dcl voda (ze strouhaných syrových brambor)
Kmín
Ocet
Cukr
Sádlo
Sůl
Bramborový knedlík:
1,5 kg středně velký vařený brambor
0,5 kg středně velký syrový brambor
2 ks vejce
200 g hladká mouka
150 g bramborový škrob
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Sváteční polévka: očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka.

  2. Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky. Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce.

  3. Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím. Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru. Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.

  4. Kachna: očištěnou, omytou kachnu zbavím zbytků peříček (ošpence), odříznu letky a seříznu kůži na krku. Vnitřek kachny osolím a naplním pokrájenou cibulí, pokrájeným odjadřincovaným jablkem a uzeným bokem.

  5. Pak kachnu na povrchu potřu mlékem osolím, okmínuji a vložím do pekáče prsy dospod. Podliji 1 dcl vody, přikryji a v troubě peču 4 hodiny na cca 90°C. Poté kachnu odkryji a dopeču na 180°C do křupavé kůrčičky. Přelévám výpekem a obracím. Pečenou kachnu naporcuji a podávám následujícími přílohami.

  6. Karamelizované červené zelí: červené zelí nakrouhám (nakrájím) na drobné proužky. Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm zpěním na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat.

  7. Do toho přesypu nakrájené zelí, zaliji 2 dcl vody, osolím, okmínuji a dusím cca 30 minut. Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 minut.

  8. Bramborový knedlík: den dopředu uvařené oloupané brambory nastrouhám na jemno. Přidám na jemno nastrouhané vymačkané syrové brambory. Do hmoty vpravím dvě vejce, hladkou mouku a škrob a vypracuji středně tuhé těsto.

  9. Z něj vytvaruji koule cca 5 cm v průměru a ihned opatrně vkládám do vroucí osolené vody (voda nesmí vařit klokotem). Po chvilce knedlíky opatrně oddělím ode dna vařečkou. Vařím 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!