Boží milosti - růžičky, mašličky

Recepty, Cukroví

Suroviny

380 g polohrubé mouky
špetka soli
2 žloutky
50 g másla
lžíce cukru
200 ml kysané smetany
1/4 kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
1 polévková lžíce rumu
Olej na smažení
moučkový cukr (s vanilkou nebo skořicí na obalování)

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do hladka, přidáme sůl a žloutky, vyšleháme do krému, pak přidáme rum, smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké nelepivé těsto.

  2. Po částech tence rozvalujeme, vykrajujeme rádlem nebo formičkami drobnější tvary, větší tvary prořízneme, aby se nekroutily a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena.

  3. Necháme odsát přebytečný tuk a obalíme v cukru nebo jen pocukrujeme.

  4. Růžičky: z plátu vykrojíme formičkami 3 velikosti kytiček, složíme na sebe od největší po nejmenší, mezi vrstvami vždy střed trošku potřeme bílkem.

  5. Pak uprostřed uděláme prstem důlek, čímž se kytičky spojí a rozevřou. Smažíme nejprve vrchem dolů, pak obrátíme a dosmažíme.

  6. Mašličky: obdélníček z těsta nařízneme dvakrát a otvory protáhneme konce - na obrázku zcela vpravo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!