Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Jiné maso

Suroviny

2 kg bok z divočáka (s kostí)
1 ks střední cibule
3 stroužky česnek
1 lžička kmín
1 lžíce lesní med
4 kuličky jalovec
6 kuliček nové koření
2 ks bobkový list
8 kuliček celý pepř
1 l světlé pivo 12° (já používám Kozla)
Sádlo
Sůl
Pepř

Postup přípravy receptu

  1. Bok naříznu zespoda podél žeber. Ze zhora udělám do povrchu několik zářezů do kříže pro lepší prostup tepla do masa.

  2. Do pekáče vsypu na sádlo nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Na to položím nasolený medem potřený bok kostmi vzhůru. Zasypu kmínem, cibulí a česnekem a přidám koření kolem boku.

  3. Podliji ½ l piva, přikryji pekáč poklicí nebo druhým pekáčem a vložím do trouby vyhřáté na 100°C. V troubě ponechám cca 3 hodiny.

  4. Po třech hodinách z masa opatrně vyndám kosti a pak bok v pekáči otočím pokmínuji, podliji zbytkem piva zakryji a nechám další hodinu. Po hodině maso odkryji. Zvýším teplotu v troubě na 200°C a nechám dopéci na křupavou kůrčičku zhruba 15 -20 min.

  5. Maso vyndám z trouby, naporcuji a podávám polité scezeným výpekem se zelím a knedlíkem nebo s křenem a pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!