Bílé fazole s bramborami a smetanou

Recepty, Luštěniny

Suroviny

300 g suchých bílých fazolí
3 - 4 brambory
1 cibule
lžíce másla
2 lžíce hl. mouky
mléko podle potřeby
3 lžíce zakysané smetany
1 bobkový list
snítka libečku
4 kuličky nového koření
sůl
na výslednou chuť si vyberte kopr nebo česnek

Postup přípravy receptu

  1. Fazole namočíme den předem do studené vody. Před vařením vodu slijeme a dáme novou. Fazole nesolíme, jen přidáme libeček, koření a bobkový list. Vaříme téměř do měkka.

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na trošku větší kousky. Když jsou fazole skoro měkké přidáme sůl a brambory. Dovaříme společně do měkka. Vývar z fazolí slijeme a uchováme. Koření vytáhneme.

  3. Oloupeme cibuli a nakrájíme na drobno. Na másle uděláme cibulovou jíšku. Fazole zahustíme a vývarem si upravíme konečnou hustotu. Povaříme a nakonec vmícháme smetanu. Finální chuť si vyberte sami.

  4. Přidejte buď jemně nasekaný kopr, nebo jako já jsem dala 2 stroužky utřeného česneku. Obojí je výborné. K česnekovým fazolím se hodí opečená uzená krkovička, ke koprovým vejce na tvrdo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!