Bezlepkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

5 žloutků
5 bílků
200 g cukru krupice
250 g mouky Jizerka
10 lžic teplé vody
1 čajová lžička prášku do pečiva
Krém:
1 mascarpone
1 šlehačka
Ganache:
300 g 75% hořké čokolády
150 g šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Z 5 bílků a trochy cukru vyšleháme pevný sníh. Z 5 žloutků a cukru vyšleháme hustý krém, přidáme teplou vodu a šleháme ještě asi 1 minutu. Ke žloutkům opatrně střídavě zamícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z 5 bílků.

  2. Dáme do dortové formy, jejíž dno je vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 190°C, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova (dalších 35 - 40 minut).

  3. Necháme důkladně vychladnout na mřížce (nejlépe však upéct korpus den před plněním krémem), 2x prořízneme a plníme krémem. Dobrým a nadýchaným krémem do bezlepkového korpusu je krém mascarpone: 1 kelímek mascarpone, 1 33% šlehačka, trochu cukru podle chuti. Vyšlehat šlehačku a potom pomalu zašlehat do mascarpone. Nanést krém na jednotlivé průřezy tak, aby krém byl aspoň 1 cm od okraje. Celý dort potom obmažeme čokoládovou ganache.

  4. Ganache: Kvalitní 75% hořká čokoláda Callebaut 300 g, smetana ke šlehání 33% 150 g. Šlehačku dát do kastrůlku a jakmile začne bublat, zalijeme s ní čokoládu v misce a necháme čokoládu rozpustit. Občas s ní zamícháme a necháme asi hodinu vychladnout.

  5. Po obmazání dortu ganache potáhneme dort bezlepkovým marcipánem nebo fondantem. Můžeme dozdobit lilií z cukru nebo ozdobit podle vlastního nápadu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!