Bezlepkové lívance na způsob amerických

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

300 g bezlepkové mouky Doves farm modrá
2 vejce
cca 400 ml mléka
pár kapek vanilkové esence
šťáva z pomeranče
kůra z 1/3 pomeranče
1 PL cukru krupice
2 PL rozpuštěného másla
1 PL oleje
1 KL jedlé sody
(můžeme přidat i lžíci jablečné vlákniny)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s máslem, olejem, šťávou z pomeranče, cukrem a solí vymícháme, přidáme polovic mléka a zapracujeme mouku. Dále podle hustoty těsta přidáváme druhou polovičku mléka, než nám vznikne standartní lívancová hustota. Záleží na savosti mouky. Necháme chvilku odstát.

  2. Pánev lehce vytřeme olejem a nahřejeme. Né rozpálit, bezlepkové těsto se rádo přichytává a rychle pálí.

  3. Nalijeme cca polévkovou lžíci a necháme zapéct, než se začnou na vršku tvořit bublinky. Pečeme zvolna. Opatrně otočíme a opečeme z druhé strany dozlatova.

  4. Pak už stačí potřít džemem, dát šlehačku, nebo kysanou smetanu.

  5. Výtečná je i ovocná omáčka, kdy se dá na troše vody podusit ovoce(jahody, maliny, borůvky atd.), dosladí se a zahustí troškou kukuřičného, nebo tapiokového škrobu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!