Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

cca 3 hrsti česnekových výhonků
40 g másla
1 lžička oleje
30 g hladké mouky
200 ml smetany na vaření
300-400 ml vývaru
sůl
cukr krupice
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Máslo s olejem rozpustíme v nepřilnavém hrnci, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání jí osmažíme na světlou jíšku. Kdo chce, může nejprve na másle osmažit dosklovata drobně pokrájenou cibuli a až na ní dělat jíšku.

  2. K té pak přilijeme smetanu na vaření (nebo ke šlehání) a vývar dle potřeby, abychom vařením dosáhli hustoty omáčky jaká nám vyhovuje. Osolíme, přisypeme pokrájené očištěné česnekové výhonky, ze kterých jsme odstranili květenství a vaříme do jejich změknutí na skus (10 - 15 minut) za častého míchání.

  3. Omáčku dochutíme cukrem a octem, provaříme a podáváme s vařenými bramborami a vařeným vejcem či plátkem uzeného nebo vařeného hovězího masa.

  4. Dochucení je individuální, já dávám zhruba 1,5 lžíce cukru + ocet po necelých lžičkách do požadované chuti. Máme rádi výraznější sladko-kyselou chuť.

  5. Do omáčky můžeme přidat trochu čerstvého tymiánu nebo nasekaný kopr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!