Banánový chlebíček se skořicí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
2 hrnky (240 g) celozrnné mouky (nebo hladké mouky)
3/4 ČL jedlé sody
1/2 ČL soli
1 ČL skořice
1/2 hrnku (100 g) hnědého cukru
4 PL (113 g) másla, pokojové teploty
2 vejce
3 velmi zralé banány, rozmačkané vidličkou
1/3 hrnku (80 g) bílého jogurtu
1 ČL (5 ml) vanilkového extraktu
Na skořicovou vrstvu:
1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
1 ČL skořice
na cukrovou polevu
1/4 hrnku (30 g) moučkového cukru
1 PL smetany (nebo mléka)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a vymažeme bochníkovou formu máslem. Odložíme. Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Odložíme.

  2. Ve větší míse, nebo v míse kuchyňského robotu, utřeme máslo s cukrem, asi 3 minuty. Přidáme vejce, jedno po druhém a po každém přidání řádně promícháme. Vařečkou vmícháme banánovou kaši, jogurt, a vanilku. Promícháme. Postupně přidáváme mouku a promícháme. Těsto bude husté.

  3. Polovinu těsta nalijeme na dno bochníkové formy. Smícháme skořici s cukrem a rovnoměrně nasypeme na těsto. Nalijeme druhou polovinu těsta. Pečeme 45 - 60 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.

  4. Před vyndáním z formy necháme alespoň 15 minut vychladnout. Poté necháme úplně vychladnout.

  5. Mezitím si připravíme cukrovou polevu. Smícháme moučkový cukr se smetanou. Pokud bude směs moc hustá, postupně přidáváme trochu smetany.Pokud moc řídká, přidáváme cukr, dokud nezískáme správnou konzistenci. Polevou ozdobíme chléb a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!